Je weet dat investeren in de duurzame inzetbaarheid van medewerkers belangrijk is. Maar de vraag blijft: wat levert het concreet op? En minstens zo relevant: wat kost het als medewerkers verminderd inzetbaar zijn of niet op de juiste plek zitten?
Verlies van energie, lagere betrokkenheid, stijgend verzuim en verloop. Het zijn kostbare signalen die niet alleen geld en tijd vragen, maar ook ten koste gaan van teamdynamiek, samenwerking en vertrouwen.
Duurzame inzetbaarheid is geen eenmalige interventie, maar vraagt om een integrale, strategische aanpak.
De KOBA-DI (Kosten-Baten Analyse Duurzame Inzetbaarheid) helpt dat inzichtelijk maken. Met heldere data, meetbare doelen en gerichte maatregelen breng je inzetbaarheid van 'iets goeds om te doen' naar een onderbouwd onderdeel van je organisatiebeleid. KOBA-DI biedt een stevig fundament voor keuzes die leiden tot meer werkplezier, hogere productiviteit, minder verzuim en meer betrokkenheid.
Waarom KOBA-DI?
Veel organisaties zoeken antwoorden op vragen als:
-
Waar laten we productiviteit liggen door verminderde inzetbaarheid?
-
Wat is het effect van investeringen in vitaliteit en ontwikkeling?
-
Hoe creëren we draagvlak voor duurzame inzetbaarheid in de organisatie?
-
Waar zitten de grootste knelpunten en kansen in de organisatie?
-
Welke inzetbaarheidsthema’s verdienen nu prioriteit?
Zonder inzicht en onderbouwing blijven investeringen vaak vrijblijvend. Ondertussen stijgt de druk: verzuim neemt toe, werkdruk loopt op, en het aantrekken en behouden van de juiste medewerkers is een groeiende uitdaging.
Wat is KOBA-DI?
KOBA-DI is een wetenschappelijk onderbouwde rekentool, ontwikkeld door TNO en het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid (NPDI). De tool maakt inzichtelijk wat investeren in inzetbaarheid en vitaliteit concreet oplevert en wat het kost als je geen actie onderneemt.